Voor- en nadelen van geld lenen

Geld lenen is een gemakkelijke manier om een financiering te verzorgen. Het is dan ook heel gebruikelijk om zo nu en dan een lening aan te gaan. Dit doen mensen om allerlei verschillende redenen. Het is wel belangrijk om alle voordelen en nadelen goed in kaart te brengen als het om lenen gaat.

Direct geld beschikbaar hebben

Een duidelijk voordeel van geld lenen is natuurlijk dat er direct geld beschikbaar is. Wie een grote uitgave moet doen, heeft dit geld niet altijd klaarliggen. Wanneer de auto ineens kapotgaat of de wasmachine het begeeft bijvoorbeeld. Hier kan dan direct iets aan gedaan worden. Wie eerst moet sparen tot het geld bijeen is, kan weleens lange tijd moeten wachten. Dit is natuurlijk niet handig wanneer direct actie ondernomen moet worden. Lenen is dan de juiste oplossing hiervoor.

Veel flexibele mogelijkheden

Een voordeel van geld lenen in deze tijd is dat er ook veel flexibele mogelijkheden zijn. Zo bestaan er leningen met een korte looptijd, of met een lange looptijd. Ook zijn er leningen voor speciale doelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de hypotheek die gebruikt wordt om een huis te kopen. Doordat er allerlei verschillende mogelijkheden zijn, is het goed om alle zaken precies op maat te laten verzorgen. Dat maakt het dus allemaal wel zo gemakkelijk. Het is fijn om precies te kunnen doen wat je nodig hebt.

Kosten om te lenen

Nadelen zijn er natuurlijk ook wanneer het om geld lenen gaat. Zo zijn er bijvoorbeeld altijd kosten aan geboden. Dat kunnen afsluitkosten zijn, of kosten wanneer je sneller zou willen aflossen. De meest bekende kostenpost is natuurlijk de rente. Wie leent zal altijd een bepaald percentage extra moeten aflossen bij het terugbetalen. Dit percentage wordt bepaald bij het afsluiten van de lening. Het is natuurlijk een nadeel dat de kosten het totale terug te betalen bedrag iets hoger maken.

Lange tijd verplichtingen

Een ander nadeel is dat een lening altijd aan een looptijd gebonden is. Dat is de tijd die geboden wordt aan de lener om het bedrag terug te betalen. Dit kan afhankelijk van de omvang van de lening variëren. Soms gaat het om enkele maanden, in andere gevallen om enkele jaren. Het nadeel is dat dit dus een verplichting wordt die lange tijd blijft lopen. Met de lening wordt de omvang van de hoeveelheid vaste lasten dus ook wel een stuk groter. Het is belangrijk om dit ook voor de komende jaren aan te kunnen gaan.

Goede afwegingen maken

Bij het aangaan van een lening is het zaak om goede afwegingen te maken. Alle voor- en nadelen moeten goed tegenover elkaar worden gezet. Is het belangrijk om direct over het geld te beschikken? Dan is het lenen dus een goede optie. Is het dan wel ook zo dat er de komende maanden en jaren geen zorg hoeft te zijn over de mogelijkheid om gewoon te kunnen terugbetalen, inclusief de kosten? Dan geeft dit nog meer zekerheid. Is het echter niet zo simpel gesteld, denk dan wel eerst goed na.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *