Goudenhanddruk of lijfrente

Een goudenhanddruk kunt u:

    • cash laten uitbetalen en/of
    • storten in een stamrechtverzekering en lijfrente uitkering genieten of
    • storten in een eigen stamrecht-BV

Het cash laten uitbetalen van een goudenhanddruk is fiscaal erg nadelig omdat er dan direct moet worden afgerekend met de fiscus (meestal 52%).
Een stamrecht constructie heeft als voordeel dat u het gehele bedrag, dus zonder fiscale inhouding, in een stamrechtverzekering of stamrecht-BV kan storten. Het goudenhanddruk kapitaal kan dan renderen. De later lijfrente uitkeringen ofwel stamrechtuitkeringen worden wel normaal belast.

Stamrechtverzekering

Een stamrechtverzekering wordt meestal afgesloten met een looptijd tot uw 65ste jaar. Kenmerk van een goudenhanddruk verzekering is flexibiliteit. Tussentijds opnemen is wel mogelijk. U kunt dus ook direct lijfrente uitkeringen genieten en eventueel later stop zetten om het kapitaal weer te laten groeien, bijvoorbeeld omdat u een andere baan hebt gevonden.

Een stamrechtverzekering met een gegarandeerde rente is een optie als u geen geen risico wilt lopen. U kunt ook een product kiezen op basis van beleggingen. Laat u grondig en tijdig adviseren alvorens u besluit een goudenhanddruk polis af te sluiten.

Stamrecht-BV

Een stamrecht-BV is een optie als de goudenhanddruk relatief hoog is. Met een BV constructie bent u meer flexibel in het beheer van het stamrechtkapitaal. U kunt als directeur grootaandeelhouder (DGA) eventueel een hypotheek aan uzelf verstrekken. Als u een eigen onderneming wilt starten kunt u het stamrechtkapitaal benutten voor de financiering van uw onderneming.
Opgemerkt wordt dat, als u direct een andere baan hebt gevonden, uw goudenhanddruk gerust in een stamrecht-BV mag storten.

Laat u grondig adviseren door een goudenhanddruk en/of beleggingsadviseur alvorens u besluit om een stamrecht-BV op te richten.