Geld Lenen tijdens het pensioen

Wat zijn de mogelijkheden?

De continuïteit en stabiliteit zijn twee belangrijke richtlijnen bij het verstrekken van krediet. Als je met pensioen bent of gaat, kun bij verschillende kredietverstrekkers krediet aanvragen. Bij kredietverstrekking wordt altijd rekening gehouden met hoe groot het risico is dat de lening mogelijk niet wordt terugbetaald of dat de looptijd van een lening wordt verstrekt. Een belangrijk risico bij het afsluiten van een lening is het betalingsrisico, bijvoorbeeld wanneer het inkomen wegvalt of het inkomen verminderd. Het is logisch dat bij de aanvang van het pensioen dit risico aanzienlijk lager ligt dan bijvoorbeeld bij een tijdelijk dienstverband.

Geld lenen met een pensioen is daarom zeker mogelijk, hoewel niet alle kredietverstrekkers hierin meegaan. Kredietverstrekkers hanteren vaak een maximum leeftijd bij het aanvragen van krediet. De maximale leeftijd is recent nog verhoogd naar 74 jaar. Wel wordt hierbij de regel gesteld dat de lening binnen 5 jaar moet worden afgelost.

Naast de hoogte van je inkomen en de maximale leeftijd zijn er nog een aantal factoren van belang. Zoals de woonsituatie, gezinssituatie, de woonlasten maar ook je een negatieve BKR registratie wordt kritisch naar gekeken.

Tips bij het afsluiten van een lening tijdens het pensioen

Sinds een aantal jaren bieden verschillende banken een speciale seniorenlening aan. Vaak is dit een persoonlijke lening en heel soms doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag. De looptijd, de rente als het maandbedrag staan voor de gehele looptijd van de lening vast en worden niet gewijzigd.

Heb je al een lening lopen en afgesloten ruim voor je pensioen? Als je met pensioen gaat, dan veranderen de maandlasten niet automatisch van je lening. Je inkomen is echter na pensioendatum wel een stuk lager. Houd hier rekening mee en neem tijdig maatregelen om de lening vroegtijdig te kunnen aflossen. Voorwaarden van een persoonlijke lening verschillen per kredietverstrekker evenals de rente. Daarnaast is het minimale en maximale leenbedrag belangrijk.

Leningen vergelijken geeft je meer inzicht in de looptijd, de rente en vaste maandlasten. Door verschillende kredietverstrekkers te vergelijken is het afsluiten van een lening gemakkelijker en betrouwbaarder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *